Nauti onnistuneesta elokuvaillasta kotikonstein

Elokuvaillan järjestäminen on halpa tapa nauttia viihteestä ja hyvästä seurasta kelvollisissa puitteissa aivan vapaasti. Saat rapistella karkkipusseja, tai vastaavasti välttää muiden rapistelut ja jäähilejuoman lurpsutuksesta syntyvät äänet. Kotona leffan aikana pääsee kätevämmin vessaankin ja mikä parasta, toimituksen ajaksi voi painaa paussia! Siispä järjestetään kunnon koti-ilta elokuvan merkeissä.

Tässä muutama ilmiselvä ja ehkä astetta pidemmälle viety vinkki:

Valitse seurasi huolella

Viihtyisänkin elokuvaillan saa romutettua ottamalla joukkoon kunnon juonenpilaajan, kommentaattorin, tai henkilön, joka jokaisessa jännittävässä kohdassa muistaa mainita “Onneksi tuossa ovat kuvaajat vieressä”. Leffaillasta tulee helposti floppi, jos elokuvan katseluun kerääntyneet kaverit eivät pääse yhteisymmärrykseen edes siitä, mikä pätkä katsotaan. Tosielämän draamaksi elokuvailtamat kääntyvät, kun mukaan huolitaan muutama mustasukkainen seurustelukumppani. Valikoi leffaillan kutsuvieraiksi ihmisiä, jotka tulevat varmasti keskenään toimeen. Toisaalta joskus paras leffaseura on oma seura. Kahdenkeskiseen elokuvailtaan taas on helppo kehitellä omia juonenkäänteitä, jos filmi ei jaksakaan kiinnostaa.

Lasten leffailta

Perheelliset säästävät pitkän sentin katsomalla elokuvia kotona leffateatterin sijaan. Kokemus on tietysti eri tavalla hieno kuin ehdassa teatterissa, mutta vanhempien kannalta ainakin mahdollisesti vähemmän stressaava. Leffaherkut voit tehdä itse. Esimerkiksi muffinien leipominen on jo itsessään mukavaa yhteistä tekemistä, joskaan ei vanhempien kannalta välttämättä kovin rentoa. Sekin on asennekysymys. Samalla kun koko perhe valmistautuu katseluun, tulee vietettyä yhteistä aikaa vieläpä opettavaisella tavalla. Popcornien valmistaminen virittää elokuvatunnelmiin. Yhtä hyvin elokuvaherkkuna voi rouskutella porkkanoita. Tärkeintä on kuitenkin tunnelman luominen. Lasten leffailtaan voi kotona ottaa mukaan pehmoeläimetkin. Leffaillan järjestämisestä leluille saattaakin muodostua hauska leikki.

Lavasta oma elokuvateatteri

Jos haluat viedä leffaillan astetta pidemmälle, voit virittää kotiin aivan oman elokuvateatterin. Se puoli on tietenkin jo hoidossa, jos kotona on dolby surround ja videotykki. Äänentoisto ei kuitenkaan ole jutun juju, vaan elokuvateatterin tuntua voi tehostaa päällystämällä sohvan punaisella kankaalla, tarjoilemalla popcornit pahvikipoista, juomalla leffalimonadit pillillä kertakäyttömukeista ja jos oikein tahdot panostaa, voithan johdatella leffayleisön kotiteatteriin punaista mattoa pitkin paikannäyttäjäksi pukeutuneena.

Sisusta, koristele ja pukeudu elokuvan mukaan

Ehkä muokkaisitkin sisustusta katsottavan elokuvan perusteella. Idea toimii varsinkin juhlapyhinä. Talvista tai luontohenkistä elokuvaa varten voit pystyttää kunniapaikalle tekokuusen. Erilaisilla tunnelmavaloilla on helppo luoda ulottuvuutta elämykseen. Star Warsia saattaisi olla hauska tuijotella kattoon heijastetun tähtitaivaan alla. Koristeluun ei tarvitse käyttää suuria summia rahaa, mielikuvitus ratkaisee. Kaikkea sopivaa tuskin löytyy valmiiksi, joten tarvikkeita voi haalia kirpputoreilta, juhlasesonkien alennusmyynneistä, tilpehöörikaupoista tai askarrella itse. Lavastaminen, sisustaminen ja pukeutuminen vaikuttavat ehkä lapsellisilta ja työläiltä jipoilta, mutta niiden avulla tavallisesta elokuvaillasta saa vielä mielenkiintoisemman. Kutsuvierasnäytäntöön panostaminen yllättää muut katsojat positiivisesti. Lähettämällä hienot kutsut teet tavallisesta elokuvaillasta erityistapauksen. Jospa vielä pukeutuisitte elokuvan teeman mukaisesti?

Leffanyyttikestit

Elokuvaillan aikana on kiva mussuttaa ja mättää jotain naposteltavaa. Tarjoilut on helpointa ja reiluinta järjestää nyyttikestiperiaatteella, jolloin kaikki vieraat saavat myös takuulla itselleen maistuvaa evästä. Aikuisten elokuvailtaa varten voi tehdä boolin ja drinkkejä. Ne sopisivat ainakin James Bondin henkeen.

Mitä valita ohjelmistoon?

Kaukana ovat ne ajat, kun elokuvan vuokratakseen oli välttämättä tarvottava lumihangessa, väisteltävä pisaroita kaatosateessa, tai hikoiltava puolet kehonsa nestemäärästä. Elokuvan vuokraaminen on melko vaivatonta suoratoistopalveluiden ansiosta. Onko käytössäsi mediantoistoväline, kuten DVD-tai bluray-soitin? Mitäpä jos jokainen leffailtaan osallistuva toisikin mukanaan elokuvan kertomatta sen nimeä etukäteen? Katsojat voivat ensin arvata, mitä elokuvia toiset ovat tuoneet ja yhdessä äänestää, mikä filmeistä katsotaan. Kotoisaa elokuvailtaa!