Jos olet saunomisen ystävä, vastaa seuraavaan kysymykseen: koska olit viimeksi saunaillassa? Ehkä saunaillan järjestäminen olisi mukava idea, jonka parissa voisit pyytää muutamia ystäviä viihtymään kanssasi? Vuoden kylmimpään aikaan saunailta on loistava keino yhdistää rentoutuminen ja ystävien tapaaminen. Kesäkausi taas on hyvä avata kunnon saunaillassa, joka parhaimmillaan johtaa talviturkin heittämiseen, kunhan saunajuomien kanssa on maltettu ottaa kohtuudella. Seuraavaksi ideoita saunaillan järjestämiseen:

Missä saunailta vietetään?

Joillain onnekkailla on melko vapaa varauskäytäntö taloyhtiön hyvin huolletun saunan suhteen. Toisilla onnekkailla on mahdollisuus varata työpaikan saunaosasto yksityiseen käyttöön työajan ulkopuolella. Taloyhtiönkin saunavuorolle voi kerätä kaveriremmin kiuasmakkaraa grillaamaan. Erityisempään saunailtaan panostat kuitenkin järjestämällä saunatuokion tavallisesta poiketen.

Hotellien ja ravintoloiden vuokrasaunat

Joidenkin kokoushotellien ja pitopaikkojen saunavuorot ovat varattavissa yksityistilaisuuksia varten, vaikka saunojat eivät jäisikään yöpymään. Myös eräiden ravintoloiden vuokrapalvelut sisältävät saunomismahdollisuuden, jolloin tarjoilut hoidetaan ravintolan puolesta, eikä jälkilöylyjä tarvitse lopettaa vasta kuin valomerkin tullen.

Yleiset saunat ja kylpylät

Yleiset saunat ovat halvempi tapa kokoontua löylyttelemään pienellä porukalla. Löylyihin pääsee myös uimahalleissa, joten miksei saunailta voisi koostua polskuttelusta, välisaunasta ja illanvietosta sen jälkeen? Kylpylöissäkin on mahdollisuus saunoa.

Rattoisat löylyt rantasaunassa

Jos kesämökin saunaan on liian pitkä matka, vaihtoehdoksi sopii hyvinkin vuokrata mökkimajoitus saunaoptiolla. Camping-alueiden vuokramökkien yhteydessä on usein myös sauna, jonka voi vuokrata käyttöönsä. Juhliin vuokrattaviin huviloihin kuuluu usein itse lämmitettävä sauna, joten rennon saunaillan voi järjestää hulppeissakin puitteissa sijainnista riippuen sopuhintaan. Aina ei tarvitse vuokrata koko majoitusta, vaan pelkkä rantasauna yksityiskäyttöön.

Helsingissä historiallista saunatunnelmaa

Pääkaupunkiseudulla tunnelmallisen saunaillan voi järjestää Suomenlinnan historiallisissa maisemissa. Myös Suomenlinnaan kuuluvalta Lonnan saarelta löytyy vuonna 2017 valmistunut Anssi Lassilan suunnittelema hirsisauna, jonka yleisille saunavuoroille voi varata paikan. Lonnan saunassa miehet ja naiset saunovat erikseen, joten siellä saunailta järjestyy sujuvimmin samaa sukupuolta edustavan pienen ryhmän kesken.

Intiimi saunailta Airbnb-palvelun kautta

Romanttisen saunaillan voi helposti järjestää vuokraamalla saunallisen asunnon internetin airbnb-vuokrauspalvelusta. Airbnb-sivustolla yksityiset henkilöt antavat asuntonsa vuokralle lyhyiksi ajanjaksoiksi kerrallaan. Saunallisessa asunnossa yöpyminen on yleensä hinnakkaampaa, kalliimpien asuntojen vuokraehtoihin saattaa sisältyä takuita, siivousmaksuja sekä ehto useammasta yöpymisestä. Hyvällä onnella saatat kuitenkin löytää sopivan saunallisen asunnon asuinkaupungistasi. Saunailta vuokra-asunnossa on samalla kuin pieni lomamatka kotikaupungissasi – tai voithan tietenkin matkustaa pitemmällekin saunomaan.

Kutsu sauna kylään

Jos rahasta ei ole puutetta ja sopiva sijaintikin järjestyy, mobiiliaikakauteen sopii tilata liikkuva sauna sinne, missä saunailta on tarkoitus pitää. Kerrostalon vierasparkki ei välttämättä ole sopiva saunansijoituspaikka, mutta kekseliäisyys palkitaan.

Ohjelmaa saunailtaan

Hyvä seura, riittävästi nesteytystä ja kuuman kosteat löylyt riittävät yleensä saunaillan onnistumiseen. Jos iltamista halutaan kuitenkin vääntää toiminnallisempi versio, osallistujia voi riemastuttaa pienimuotoisella ohjelmalla. Saisitko hankittua koivunoksia vihtatalkoita varten? Oman metsän puista oksat voi taittaa vailla huolta, mutta kaupunkialueella huvi ei onnistu yhtä lainmukaisesti. Omien vastojen näpertely ei tietenkään välttämättä innosta kaikkia, mutta saunan lämpiämistä odotellessa siinä on kuitenkin varteenotettava ohjelmanumero.

Nimikoidut pefletit ja Sillanpään saunamittari

Pienen polttari- tai syntymäpäiväyllätyksen voit järjestää juhlakalulle nimikoimalla ainakin saunaillan merkkihenkilön pefletin. Onhan sentään aivan eri juttu istua omalla nimellään koristellulla kankun alusella kuin tavallisella laudeliinalla. Likkojenkin saunailtaa on hauska maustaa ripauksella pikkutuhmaa huumoria. Jari Sillanpään lanseeraama saunamittari nostaa tunnelmaa, tai saunaillan osanottajista riippuen laskee sitä. Kuuman saunaillan hiet huuhdotaan pinnasta ja kurkusta kuplivalla, kuohuvalla, tai kylmällä vedellä!