Yleiskatsaus Mikkelin nähtävyyksistä, kohokohdat Pääkonttorimuseossa, Mikkelin museossa, Taidemuseossa, Esikuntamuseossa, Mannerheim-vaunussa, Mikkelin torilla ja sisämaan risteily Saimaalla.
Nähtävyydet Mikkelin tuomiokirkko, kaupungin pääkirkko, on yksi Suomen merkittävimmistä uusgoottilaisista mestariteoksia. Sen suunnitteli Josef Stenback ja se valmistui vuonna 1897.

Sen itäisellä, kaupunkiin päin oleva kellotorni on yksi tämän punatiilisen rakennuksen ulkoisista kohokohdista.

Yksi sisustuksen silmiinpistävimmistä piirteistä on Antti Salmenlinnan alttarikuoren lasimaalaukset, jotka lisättiin tiloihin vuonna 1955. Näissä ikkunoissa esitellään hiippakunnan sekä Mikkelin ja Savon seutujen historiaa ja ne ovat upea näky.
Taidemuseo toimii tällä hetkellä nykyisessä muodossaan, joka on perustettu Johannes Haapasalon museon laajennuksen ja peruskorjauksen yhteydessä. Se syntyi Martti Airion taidekokoelman ansiosta.

Museo sijaitsee Mikkelin keskelle rakennetussa Armas Rankan suunnittelemassa graniittirakennuksessa.

Taidemuseon pysyvä näyttely ja kokoelma sisältää pääosin suomalaista kuvataidetta 1870-luvulta 1980-luvulle. Nämä teokset ovat pääasiassa post-impressionistisia tai ekspressionistisia tyylejä.

Mukana on myös taiteellisen merkityksen omaavia huonekaluja, monimutkaisia itämaisia mattoja ja pieniä esineitä Martti Airion kokoelmasta.

Osana Mikkelin nähtävyyksiä esikuntamuseo ja Mannerheim-pakettiauto kertovat Suomen kolmesta vapaussodan ajanjaksosta, 1918-1939-40 ja 1941-44, jolloin Mikkeli oli armeijan esikunnan paikka.

Näistä kahdesta vuonna 1989 avattu Päämajamuseo (Mikkeli. fi/paamajamuseo ) esittelee alkuperäisen sota-ajan esikunnan tiloja näyttelyineen, kohokohtana Mannerheimin sota-ajan työhuone.

Mannerheimin vaunu on ylipäällikön sodanaikainen sedanvaunu, jolla hän komensi etulinjaa.

Vaunu on nyt osa Mikkelin rautatieasemaa. Se oli myös paikka, jossa Mannerheim ja Hitler tapasivat vuonna 1942. Tässä tapaamisessa otetut valokuvat ovat osa vaunuista löydettyä näyttelyä.

Vaikka Mannerheim- sedan-auto voidaan nähdä vetonaulana joka vuosi kesäkuun 4. päivänä, sen ikkunoista voi silti katsella sisätiloja ympäri vuoden.

Mikkelintori (mikkelintori. fi) on Valtiotorilla toimiva kaupungin kauppatori. Siellä toimii pääasiassa kahvila ja leipomokojuja, kalakauppiaita, käsityö- ja lahjatavaramyyjiä sekä tekstiilikauppiaita.

Nämä tuotteet sopivat Mikkelin matkamuistoksi tai tupaan.
Tori on kaunis paikka viettää aurinkoista suomalaista iltaa. Voit ostaa tuoretta ruokaa ja herkkuja, kuten kalakakkuja, leipää, munkkeja ja vohveleita tuoreen kahvikupin kanssa.

Paras sisämaan risteily Mikkeliin on loistava tapa kokea paikallisen sisämaan kesän Saimaan sinisillä vesillä. Siellä näkee myös turskan ja mahdollisesti alueen rakastetuimman alkuperäiskansan, Saimaan normaalin.

Puumalan satama on noin 71 km päässä Mikkelin keskustasta. Satamaa käyttävät myös mm. M/S Kaunisveera (ms-kaunisveera. fi) ja heinäkuulle purjehtiva höyrylaiva S/S Wenno.

M/S Kaunis Veera on yksi näistä aluksista. Se risteillään Saimaalla kohteista Rokansaari ja Kukonharjun kanava Niinisaareen. Jälkimmäinen tarjoaa lisänähtävyyksiä, kuten Okkola Holiday Homes ja Temolan viinitila.