Mitä Jyväskylässä voi tehdä?

Harju hallitsee Jyväskylän kaupunkikuvaa. Tämä suosittu ulkoilukohde on myös hallitseva piirre. Neron portaat vievät sinut harjulle. Huipulta Vesilinnan näkötornista avautuu upeat näkymät lähiseudulle.

Ravintola Vesilinna sijaitsee korkealla Jyväskylän kattojen yläpuolella. Voit nauttia lounaan tai herkkuja à la carte -listalta. Keski-Suomen luontomuseo sijaitsee näkötornin alemmalla tasolla. Se ilahduttaa huomattavasti nuorempia perheenjäseniä.

Jyvasjärvi on toinen maamerkki Jyväskylässä. Illalla hehkuva Kuokkalan silta ja tunnelmallinen satama ovat tutustumisen arvoisia. Se on erinomainen lenkkeilyreitti. Luistelijat valtaavat järven jään talvella.

1800-luvun käsityöläispiha Toivolan vanha Piha sijaitsee keskellä kaupunkia. Alueella on useita viehättäviä artesaaniliikkeitä, kuten Love Local Brands Cafe & Cafe & Bistro ja Artisan Museum. Pihalla järjestetään joulumarkkinat, joka tarjoaa herkullisia, pehmeitä lahjoja laatikkoon pakattuna.

Arkkitehtuurin ystäville Jyväskylästä löytyy runsaasti vaihtoehtoja. Kaupungissa on useita Alvar Aallon suunnittelemia ja rakentamia rakennuksia sekä Alvar Aalto -museo. Jyväskylän yliopiston Seminaarinmäen kampus on näkemisen arvoinen, sillä siellä on Aallon signeeraus.

Jyväskylästä löytyy myös Alvar Aallon ja Elissa Alton suunnittelema Muuratsalon testitalo. Tämä oli heidän asuntonsa ja studionsa, jossa he kokeilivat erilaisia arkkitehtonisia ideoita. Alvar Aalto -museo tarjoaa opastettuja kierroksia syyskuun puolivälistä kesän loppuun.

Kulttuuri- ja luontokohde Naissaari kutsuu nauttimaan rauhallisesta ympäristöstä. Naissaaren kahvilassa voit nauttia upean kesälounaan tai kupin kahvia. Saarella on kaunis kesäteatteri ja muita rakennuksia, kuten vanha vesivoimala, joka tunnetaan nykyään nimellä Wanhana Woimala, jota käytetään myös juhlien järjestämiseen.

Suomen Käsityömuseo esittelee kävijöille erilaisia käsityötekniikoita. Museon yhteydessä toimii myös Suomen Kansanpukukeskus.

Jyväskylän parhaat ravintolat

Sinun ei tarvitse olla nälkäinen, jos nälkä iskee Jyväskylän matkan aikana.

Figaro-ravintola tarjoaa herkullisia ruokia kauniissa kivitaloympäristössä. Viini Lehden kolmesti vuoden viiniravintolaksi valinnut Figaro Winebistro tarjoaa herkullisia tapaksia ja pintxoja. Winebistro-puolella järjestetään myös maistajaisia.

Voit nauttia kiehtovista maistelukierroksista Ravintola Pollowaarissa, joka käyttää sesongin raaka-aineita. Boutique Hotel Yopuu on Jyväskylän paras majoituspaikka. Se sijaitsee samassa rakennuksessa Pollowaarin kanssa, ja jokainen huone on ainutlaatuinen.

Konttiravintola Morton avasi rantaan Jyvasjärvellä kesällä 2018 ja tarjosi superherkullisia hampurilaisia. Voit myös nauttia herkullista vegaaniruokaa Beans&moressa.

Vakoripaine tai Vakkari pitäisi olla viimeinen paikka, johon mennään viiniä hakemaan. Tässä ainutlaatuisessa baarissa on elävää musiikkia aina silloin tällöin, joten se on artistien suosikki. Baarin erikoisuus on kaardemumma-makuinen kahvi.

Jyväskylän parhaat kahvilat

Tealeidi on täydellinen paikka teen ystäville. Yli 100 vuotta vanhasta Kramsunkatun jugendtalosta löydät valikoiman laadukkaita teelaatuja. Teeleid tarjoaa myös perinteisiä brittiläisiä iltapäiväteetä tiistaista perjantaihin.

Miriam’s on viehättävä kahvila, jossa tarjoillaan herkullisia salaatteja sekä makeita ja suolaisia ruokia romanttisessa ympäristössä. Ravintola on ranskalaisvaikutteinen, ja se palvelee erikoisruokavalioita.

Local Cafe on yhteydessä boutique-hostelliin, joka keskittyy kulttuuriin. Kahvilassa tarjoillaan kasvis- ja vegaaniruokaa paikallisista raaka-aineista. Tämä kaunis historiallinen rakennus on rakennettu vuonna 1850, ja sitä on käytetty viljavarastona ja kirjastona.

Myymälä

Jyväskylästä löytyy myös viehättäviä liikkeitä, joista voi ostaa mitä ihanimpia matkamuistoja ja juhlatarjoja. 65 vuotta vanhalla Harju Paperilla on kaupungin kauneimpia paperitavaroita, kortteja ja vihkoja.

Pienikamari puolestaan on makeampi kauppa, joka myy leluja, lahjoja ja koriste-esineitä. Kaupasta löydät hurmaavia peltilaluja ja puisia leluja.

KOTO Design Market myy vaatteita, asusteita ja sisustustuotteita kotimaisilta suunnittelijoilta. Söpössä kaupassa järjestetään myös työpajoja eri aiheista.

Viherlandian puutarhakeskuksessa on paljon kasveja sisä- ja ulkokäyttöön. Turistit pitävät Viherlandian näyttävistä ruusutarhoista sekä monipuolisista taimi- ja vihermyymälävaihtoehdoista. Viherlandiassa käy vuosittain noin 40 000 ihmistä nauttimassa näistä elämyksistä.

Pienpaahtimo Papun kahvila on paikka, johon mennä, kun kahvinhimo kasvaa. Paahtimon luomukahvit myydään pienessä tilassa Kauppakeskus Sepassa.

Vaajakosken Pandatehtaalla kannattaa käydä makeansyöjänä.

Toimintaa Jyväskylässä

Laajavuori tarjoaa paljon aktiviteetteja aktiivisille lomailijoille! Kesäisin tämä kuuluisa laskettelukeskus tarjoaa toimintaa juoksijoille, frisbeegolfaajille ja laskettelupyöräilijöille. Villit voivat hengailla Seikkailupuiston Leajavuoren puissa. Laajavuoren seikkailupuisto on Pohjoismaiden suurin.

Aktiiviset lomailijat voivat kokeilla Vankilasaari Jyväskylää sadepäivänä. Prison Island on paikka, jossa tiimit työskentelevät yhdessä ratkaistakseen älyllisiä ja fyysisiä pulmia.

Risteily Paijanteen on loistava tapa rentoutua ja nauttia merenrannasta. Voit valita lounasristeilyn tai iltaristeilyn höyrylaivalla.

Tekemistä Keski-Suomessa Lähellä Jyväskylää

Jyväskylästä on helppo nähdä lähialueiden nähtävyydet. Saraakallion kalliomaalauksia näet Laukaasista. Tai Petajaveden radio- ja puhelinmuseoon, joka esittelee elektroniikkaa eri vuosikymmeniltä 1880-luvulta alkaen.

Laukaan Hyyppaanvuoresta on upeat näkymät Keski-Suomen metsämaisemiin ja järvelle.

Jarvilinnan Taidekeskus sijaitsee Laukaassa. Se isännöi erilaisia taidenäyttelyitä ja sijaitsee vaikuttavassa kartanoympäristössä. Vierailijat voivat myös nauttia kahvilassa.

Jos olet kiinnostunut kirkkoarkkitehtuurista, kannattaa tutustua Alvar Aallon Miamin kirkkoon. Tämä kirkko on yksi seitsemästä Aallon suunnittelemasta kirkosta.

Toisaalta Unescon maailmanperintökohde Petajavesi, 1600-luvun kirkko, on merkittävä nähtävyys. Esimerkkinä pohjoismaisen puukirkkoarkkitehtuurin pitkästä historiasta kirkon veistoivat keskisuomalaiset talonpojat.

Kaunis Toivakan kirkko on myös tutustumisen arvoinen. Siinä on katto, jolle Pellervo Lukumies loi kuuluisat pop-taidekattomaalaukset. Nämä olivat järkytys hänen aikalaisilleen 1970-luvulta. Toivakan kirkossa on myös Alvar Aallon kädenjälki, joka on osoitus siitä, että hän oli vastuussa kirkon korjaustöistä 1920-luvulla. Kirkossa on useita Aallon suunnittelemia esineitä.