Porvoo ja Rauma ovat Suomen tunnetuimpia ja tunnetuimpia puukaupunkeja. Vanha Porvoo on ainutlaatuinen, koska se sijaitsee kukkulalla. Suomen muut kauniit puukaupungit sijaitsevat tasaisella maalla.
Porvoon mäkisyys saa sen näyttämään erikoiselta. Maisemaa voi ihailla myös vastarannalta, kuten Vanhan Helsingintien sillalta.

Suurin osa Porvoon vanhoista taloista on rakennettu 1760-luvun palon jälkeen, mutta kaupungin epäsäännöllinen pohjaratkaisu on peräisin keskiajalta. Tämä on myös Suomen ilmastoon nähden merkittävä piirre. Vanhan Porvoon kadut ovat kapeita ja tuulisia.

Suomi on ainoa paikka, jossa on samankaltainen keskiajalta peritty kaupunkimaisema. Kujilla pääset näkemään vanhat Porvoon korttelit ja saada käsityksen Suomen rannikkokaupungin ilmeestä 500 vuotta sitten.

Porvoon maine yhtenä Uudenmaan suosituimmista nähtävyyksistä tarkoittaa, että vieraille on tarjolla runsaasti matkailupalveluita. Luvassa on viihtyisiä kahviloita, viehättäviä putiikkeja, maukkaita ravintoloita ja pieniä, intiimejä hotelleja.

Porvooa ei kuitenkaan ole vielä muutettu matkailuksi. Vanha Porvoo on kuitenkin edelleen viehättävä paikallisten asuttama asuinalue.

Valikatu ja Jokikatu ovat Vanhan Porvoon pääkadut

Jokikatu (pääkatu) ja Valikatu (pääkatu) ovat Porvoon vanhankaupungin pääkadut. Molemmat johtavat Uudelta puolelta Vanhalle Raatihuoneentorille, Vanhan Porvoon sydämeen. Nämä kadut ovat kauniita ja kapeita, ja ne on omistettu jalankulkijoille.

Molemmilla puolilla on monia kahviloita, kauppoja ja ravintoloita. Jokikatu on vilkasta ja Valikatu vähän hiljaisempi.

Vaughan Porvoon muut kadut ovat usein hyvin unisia. Jos et pidä melusta, voit kävellä täysin rauhassa Vuorikatua pitkin Valikatun tuntumassa ja sitten suoraan Porvoon tuomiokirkolle.

Aivan Vanhan Raatihuoneen takana on Porvoon kaunein kahvila-, kahvi- ja teehuone Helmi. Ylimmästä kerroksesta löytyy viehättävä yksiomainen majatalo Helmen Buoaari.

Petris Suklaahuone puolestaan on pakollinen pysäkki Jokikadulla. Heidän kakut ja karamellit sulavat suussasi.

Jokikadulta löytyy myös Porvoon hotelleista ylellisin hotelli Pariisinville. Jokainen boutique-hotellin kymmenestä huoneesta on sisustettu yksilöllisesti. Se on nimetty pariisilaisen kuvanveistäjä Ville Vallgrenin mukaan.

Vanha Raatihuoneentori: Aloita Porvoo-kiertueesi tästä

Vanhan Porvoon sydän on Vanha Raatihuoneentori. Sitä hallitsee vuonna 1764 rakennettu Vanha Raatihuone. Se on Suomen vanhin jäljellä oleva kaupungintalo. Tässä rakennuksessa toimii Porvoon museo. Se kertoo tarinan kaupungin historiasta.

Viereinen Holmin talo koristaa 1700-luvulla rikkaan porvarisen porvoolaista kotia.

Matkalla Porvooseen kannattaa suunnata heti alkuun suoraan Raatihuoneentorille. Sen jälkeen voit kävellä ympärillä olevilla kaduilla, kuten suloisella Ralinginkujalla, joka alkaa kaupungintalon kulmasta.

Ralinginkuja vie Vuorikadulle, joka johtaa lopulta Porvoon tuomiokirkolle.

Porvoon tuomiokirkko – Porvoon tunnetuin nähtävyys

Porvoon suosituin nähtävyys on 1400-luvulta peräisin oleva Porvoon tuomiokirkko. Se edustaa myöhäistä goottilaista tyyliä. Kirkon katto vaurioitui vuoden 2006 tulipalossa, mutta se on sittemmin kunnostettu.

Ville Vallgren on kaivertanut tämän kirkon nurkkaan Albert Edelfeltiä kuvaavan rintakuvan. Se on kunnianosoitus Porvoossa syntyneelle ja kuolleelle taiteilijalle.

Edelfelt’s Atelier Museum on ehdottomasti nähtävä, jos olet kiinnostunut. Se sijaitsee aivan Haikon kartanon vieressä, juuri ennen Porvoota.

Viehättävä Hotel Onni sijaitsee katedraalin kulmassa. Se, kuten Paris Ville, investoi yksittäisiin huoneisiin. Hotelli Onnissa voit nauttia safaritunnelmasta.

Vanhat ranta-aidat

Joenrannan punaiset rantaaidat ovat välttämättömiä vanhalle Porvoon maisemille. Siellä oli kerran laituri, jonne purjelaivojen lasti saapui kaikkialta maailmasta. Kuningas Kustaa III:n vierailua varten ranta-aidat maalattiin punasaveksi jo 1700-luvun lopulla.

Ranta-aitoja voi ihailla parhaiten Porvoonjoen vastarannalta. Navettaympäristön kunnioittamiseksi pääsee Raatihuonetorin kulmasta ravintola Fryysinrannan pihalle.

Ranta-Aitta on toinen navetoissa toimiva ravintola. Sinne on sisäänkäynti Jokikadun puolelta.

Rautatien aidoissa on mahdollista yöpyä. Raatihuoneen laidalla sijaitseva Old Town B&B Ida-Maria vuokraa touko-kesäkuussa rantavajaksi muunnetun pienen tilan. Sen vieraat arvostavat sitä suuresti.

Runeberg House – käy myös tässä paikassa!

Uuden keskuksen läheisyyteen säilyi monia kauniita puutaloja, vaikka ne eivät sijaitsekaan Vanhassa Porvoossa. Suomen kansallisrunoilija Runebergin koti sijaitsee Runeberginkadun ja Aleksanterinkadun kulmassa.

Täällä kirjailija vietti viimeiset 25 vuotta ja 14 elämästään potilaana. Runeberg saapui Porvooseen kreikkalaisen kirjallisuuden lehtorina kaupungin lukioon vuonna 1837. Hänen kirjailijapalkkionsa maksoi hänelle talon ostosta.

Vaikka Runeberg saattaa tuntua etäiseltä nyky-Suomesta, hän oli aikansa menestynyt kirjailija ja julkkis. Museooppaat herättävät Runebergin tarinan henkiin kiehtovien museovierailujen kautta.

Runebergin koti sijaitsee alle 10 minuutin päässä Raatihuoneelta ja vain muutaman minuutin päässä linja-autoasemalta.

Porvoon taidetehdas: Koe kaupungin moderni tunnelma.

Porvoo on enemmän kuin historiallinen hämärä. Porvoon idyllinen ympäristö on houkutellut sinne asumaan taiteilijoita monilta aloilta.

Porvoon kykyjä voi ihailla Taidetehtaassa (Lantinen Aleksanterinkatu 1), yhdistelmäkonserttisalissa, taidegalleriassa, taidelainaliikkeessä ja ravintoloissa. Pakettiin kuuluu myös kauppakeskus.

Kävely Porvoon taidetehtaalle on mahdollista viidessä minuutissa Runebergin talolta Aleksanterinkadulla tai Porvoonjoen siltaa pitkin.

Nasinmäen hautausmaa

Onko Porvoo varmasti tuttu? Oletko nähnyt kaikki nähtävyydet? Entä Nasinmäen hautausmaa? Eugen Schauman, Suomen tunnetuin terroristi, on hautausmaan ainoa nähtävyys.

Schauman tappoi Venäjän kenraalikuvernöörin Bobrikovin protestoidakseen Suomen vuosien sortoa. Sitten hän ampui itsensä. Aluksi Schauman haudattiin Malmille. Hänen hautapaikkansa kuitenkin siirrettiin Porvooseen muutaman vuoden kuluttua. Lukiolaiset keräsivät varoja tälle komealle muistomerkille.

On vaikuttavaa nähdä Ville Vallgrenin hauta ja Viivi Paarmio Vallgrenin hauta. Viivi itse veistoi enkelipatsaan.

Runebergin hauta on myös Nasinmäellä. Gustaf Nystrom suunnitteli hautausmaalle kauniin kappelin. Hänen kädenjäljensä ovat myös Helsingin valtiontalo ja Turun taidemuseo.

Hotellit Porvoossa

Porvoo on helposti nähtävissä päiväretkellä Helsinkiin. Kaupungissa on kuitenkin niin paljon viehättäviä hotelleja, että siellä kannattaa viettää yö.

Porvoossa on monia muita yöpymispaikkoja, kuten Hotelli Pariisin Ville (Vanhankaupungin pääkadulla) ja Hotelli Onni (Tuomiokirken kulmassa).

Porvoo Hostel, joka tunnetaan myös nimellä Porvoon Retkeilymaja, tarjoaa edullista majoitusta. Se sijaitsee kauniissa puutalossa Alva Forsiuksen yli 100 vuotta sitten perustamassa synnytyssairaalassa. Se tarjoaa yksinkertaista, puhdasta majoitusta 1-6 hengelle ja ilmaisen pysäköinnin.

Porvoon uima-allas sijaitsee hostellin vieressä. Alle 20 minuutissa voit kävellä vanhaan kaupunkiin.

Edullinen vaihtoehto on myös Porvoonjoen toisella puolella sijaitseva Budget Hotel Easystay. Se on entinen vanhainkoti. Vanhaankaupunkiin voi kävellä noin neljännestunnin.

Ravintolat Porvoossa

Timbaali, Suomen ensimmäinen etanoihin erikoistunut ravintola, oli pitkään Porvoon tunnetuin ravintola. Ravintola Meat District on edelleen avoinna tiloissa ja on kaunis ruokapaikka. Etanoita voi edelleen ostaa laardina tai valkosipulina.

Meat Districtin silmiinpistävin ominaisuus on seinälle kiinnitettävä lihakaappi, jossa paikallisten tuottajien ruhot ovat esillä ennen kuin ne saapuvat asiakkaiden lautasille (keittiön kautta). Se sijaitsee Jokikadun ja Vanhan Raatihuoneen kulmassa.

Toinenkin Porvoon ikoninen ravintola sai uuden nimen. Suola sijaitsee tällä hetkellä entisessä Wanha laamannissa.

Hotelli Onnin Sicapelle-ravintola on yksi Porvoon huippuravintoloista. Se on nimetty sikaa rakastaneen kuvanveistäjä Ville Vallgrenin mukaan.

Kasvisravintola Ani’s Cafe on muuttanut uudelle paikalle Valikadulle Vanhan Raatihuoneen lähelle.

Taidetehtaan vanhassakaupungissa sijaitseva Bistro Sinne on pysähtymisen arvoinen. Monien mielestä tämä on Porvoon paras ravintola, ainakin kalaruokien suhteen.

Klovharun: Unohtumaton matka Porvoon saaristoon

Porvoon edessä näkyy kaunis saaristo. Soderskarin majakka on yksi suosituimmista paikoista. Sinne pääsee helposti Helsingistä.

Klovharu on Porvoon jännittävin saari. Se on melkein pieni kivisaari. Täällä Tove Jansson asui lähes 30 kesää elämänkumppaninsa Tuulikki Pietilan kanssa. Saari on erittäin karu, ja siellä on vain yksi pihlaja.

Klovharun on suljettu suurimman osan vuodesta. Saari on kuitenkin avoinna vierailijoille viikon ajan heinäkuussa. Voit myös vierailla Tuulikin ja Toven kauniissa, yksinkertaisessa mökissä.

Taiteilijapariskunta löysi rauhan tällä pienellä saarella ja näki maailmansa. Pariskunta oli kuin heidän ystävänsä, eksentrinen ruotsalainen vapaa lordi, joka asui Kallskar-saarella Ahvenanmaalla.

Porvoon joulumarkkinat talvella – Porvoon joulumarkkinat

Suomessa on monia kauniita kesäkaupunkeja. Mutta Porvoo on upea paikka ympäri vuoden. Porvoo voi talvella tuntua tunnelmallisemmalta kuin kesällä, koska turisteja on vähemmän ja kadut ovat valkoisia.

Porvoossa järjestetään Vanhan ajan joulumarkkinat joka sunnuntai joulukuun ensimmäisenä viikonloppuna. Kauppiaat 1800-luvun asuissa ja Raatihuonetorin kaunis valaistus luovat lumoavan tunnelman.

Porvoon linja-autoasema

Tori on aivan Porvoon linja-autoaseman vieressä. Linja-autoasema on Suomen vilkkain. Bussimatka Helsingistä kestää noin tunnin. Bussit kulkevat säännöllisin väliajoin. Edestakainen bussilippu maksaa noin 15 euroa.

Vanha Porvoo sijaitsee aivan linja-autoaseman kulman takana Mannerheiminkadun toisella puolella. Kävelymatka kestää vain muutaman minuutin.

Vaikka linja-autoasemaa ympäröivä alue on tylsä, aukion reunalla on yksi viehättävä rakennus, vanha pankki. Siellä sijaitsee kaunis Cafe Cabriole. Pankkiholveiksi muunnetut wc:t ovat näkemisen arvoisia.

Lähde risteilylle Helsingistä Porvooseen.

Risteily M/S JL Runebergillä on kaunein tapa matkustaa Helsingin ja Porvoon välillä. Risteily kauniissa saaristomaisemissa kestää noin 3,5 tuntia. Matkalla voi nähdä myös Haikon kartanon.

Edestakaiset risteilyt maksavat 39 euroa. On kuitenkin parempi ajaa yhteen suuntaan (18 e) ja palata bussilla (9 9 e). Runeberg-laiva lähtee Helsingin Kauppatorilta klo 10.00 ja palaa Porvooseen klo 16.00.